یکشنبه 02 دی 1403
EN
لوگو

دانشکده بهداشت

دانشگاه علوم پزشکی تهران

متن مورد نظر خود را جستجو کنید

 

 

 

 

 

ارزیابی جامعه:

 

  •  معرفی 

    ازآنجا که سلامت دغدغه آحاد جامعه است، هر شهروند یک شریک بالقوه است. ارزیابی جامعه فرایندی است که در آن تیم ارزیابی همراه با اعضای جامعه اقدام به جمع­آوری ،تحلیل،انتشار اطلاعات و دارایی­ها، نقاط قوت ، ضعف ،منابع و نیاز­های جامعه می­نماید. در این فرایند اطلاعات جمع‌آوری‌شده در مورد سلامت و مشکلات اساسی جامعه برای کمک به مدیران در جهت اولویت‌بندی پاسخ­ها و سهمیه­بندی توزیع منابع مورداستفاده قرار می­گیرد. اولویت بندی مشکلات در جهت تحقق اهداف اساسی مانند هدایت و تخصیص منابع ، تلاش برای ایجاد عدالت، توجه به نیاز گروه­های آسیب‌پذیر و تقویت ارتباط بین پژوهش- عمل- سیاست، و منطبق با وضعیت اجتماعی و فرهنگی هر جامعه لازم است. به­طورمعمول، ارزیابی جامعه با گزارشی درمورد اطلاعات موجود سلامت جامعه و ظرفیت توسعه زندگی شهروندان شروع می­شود. ارزیابی جامعه فرصتی را فراهم می آورد تا طی آن مؤسسات و سازمان­های گوناگون، همانند اعضای جامعه، در تعیین و ارزشیابی سلامت درگیر شده و توانایی همکاری را به دست‌می­آورند.

    هدف نهایی ارزیابی جامعه، ارتقای سلامت است که می­تواند دانش لازم درباره چگونگی سلامت جامعه را تأمین نموده و محیط مناسبی برای تغییر بیافریند. اجرای ارزیابی جامعه شامل هشت فاز به شرح زیر است:

    فاز اول: تشکیل تیم ارزیابی- متشکل از افرادی مانند نمایندگان اهالی منطقه و سازمانها و نهادهایی که به نوعی با سلامت جامعه  در ارتباطند.

    فاز دوم: جمع آوری داده های اولیه- جمع‌آوری داده‌ها به‌صورت کیفی از طریق انجام مصاحبه، و بحث گروهی متمرکز و مصاحبه با افراد کلیدی و مطلع جامعه به همراه ترسیم نقشه دارایی های منطقه انجام می شود.

    فاز سوم: خلاصه سازی داده های ثانویه- داده های جمع آوری شده توسط سازمان ها و ارگان های درگیر در سلامت جامعه استخراج و خلاصه سازی می شوند.

    فاز چهارم: ترکیب داده های اولیه و ثانویه- این فاز در ارائه درک پایه از ویژگی های دموگرافیک منطقه، خطرات عمده بهداشتی و مشکلات موجود در منطقه کمک می کند.

    فاز پنجم: گزارش به اعضای جامعه- به اشتراک گذاشتن یافته های ارزیابی با ساکنین و دریافت پس‌خوراند از آنان بخش بسیار مهمی در فرآیند ارزیابی جامعه است. اهمیت این مشارکت زمانی آشکار می شود که تیم ارزیابی می‌خواهد اولویت های منطقه را تعیین کند، برنامه عملیاتی برای منطقه تهیه و تدوین نماید و برای تصمیمات بعدی و اجرای برنامه های عملیاتی به حمایت مردم نیاز دارد.

    فاز ششم: اولویت‌بندی مشکلات- با کمک اعضای جامعه و بر اساس معیارهای مشخص (وسعت، اهمیت، و امکان تغییر) صورت می گیرد.

    فاز هفتم: تدوین سند مکتوب- این سند شامل شرح فرایند ارزیابی به همراه افراد و سازمان های مشارکت‌کننده و همچنین اطلاعات و یافته های ارزیابی است.

    فاز هشتم: تدوین برنامه جامع عملیاتی- این برنامه در حقیقت نسخه ای برای رفع مشکل سلامتی دارای اولویت می باشد. که بایستی با کمک مردم و سازمان ها و نهادهای ذیربط  در منطقه به اجرا در آید. 


  • گزارشات



فایلها

سوتغذیه در کودکان_زمستان 1394.pdf 468.211 KB  
پوستر ارزیابی جامعه-زمستان 94.pdf 1.35 MB  
  /uploads/237/2024/Mar/24/11-12-13 -14 malaria course half2.pdf    

 

تنظیمات پس زمینه